IHMINEN ISTUU LÄHES 30 VUOTTA ELÄMÄSTÄÄN

”Istuhan alas ja tee olosi mukavaksi.” -vai pitäisikö sittenkään? Useimmat meistä istuvat noin 9-10 tuntia päivässä. Tulevaisuuden 80 vuotias on tämän mukaan istunut noin 30 vuotta elämästään. 

Harvemmin mietimme miten istuminen vaikuttaa meihin tai mitä istumisesta seuraa. Jotkut jopa vertaavat istumisen haittoja tupakan polttoon. Tupakan poltosta varoitetaan näkyvästi ja terveyshaitoista puhutaan, mutta istumisesta ei niinkään. Toki istuminen ei ole suoraan verrattavissa tupakan sisältämien aineiden hengittämiseen, mutta tupakan polttoon verrattavat haitat liittyvät kuitenkin aineenvaihduntaan.

ISTUMINEN VAIKUTTAA AINEENVAIHDUNTAAN

Jo 30 minuutin istuminen hidastaa aineenvaihduntaa merkittävästi. Istumisen aikana suuret lihasryhmät ovat passiivisessa tilassa ja kehon energiankulutus laskee. Sen sijaan pienet lihasryhmät saattavat olla yliaktiivisia ja suuressakin rasituksessa aiheuttaen alaselkäsärkyä, niskaongelmia sekä päänsärkyä. Aineenvaihdunnan hidastuminen ja lihasjännitykset hidastavat hapen kulkua kudokseen ja saavat aikaan vähähappisen tilan. Mitä hitaampi aineenvaihdunta ja mitä vähemmän happea kudoksessa on, sitä huonommin se voi, aiheuttaen erilaisia terveyshaittoja ja kipua. Suurten lihasryhmien ollessa passiivisia, ne eivät polta rasvaa jolloin ylimääräinen “energia” siirtyy vyötärölle helpommin.

LIIKE TOIMII NESTEPUMPPUNA

Istumisen terveellisyyteen vaikuttaa asennot joissa istumme. Kyyryssä, ryhti lysähtäneenä ja jalat ristissä oleva asento haittaa aineenvaihduntaa ja lisää kehon jännitystiloja. Tämä asento aiheuttaa sen, että hengitysliike ei pääse toimimaan vapaasti ja kehon nestekierto heikkenee. Hengityspallean ja lantionpohjan liikkeet toimivat suurimpina nestekierron pumppuina kehossa.

Kun istut kyyryssä selkärangan luonnollisten kaarten toiminnot ja tukitoiminnot estyvät. Kyyry-asennossa rangasta syntyy yksi yhtenäinen kaari, joka eteen taivutettuna rasittaa kehoasi, lisäten lihasjännityksiä ja estäen terveiden biomekaanisten liikkeiden sekä liikeratojen toimintaa. 

SINUT ON SUUNNITELTU JOUSTAMAAN

Selkäranasi on ”suunniteltu” jousimaiseksi tueksi koko keholle, joka liikkuu ja joustaa hengityksen sekä liikkeen mukana.  Kun käytät rankaasi oikein,  kehon toiminnot pääsevät toteutumaan paremmin. Aineenvaihdunta pysyy paremmin käynnissä ja hapekas veri virtaa kudoksiin. 

Istuessasi oikein tunnet luiset istuinkyhmyt penkkiä vasten, alaselkään syntyy lordoosi eli alaselän luonnollinen kaari, yläselkään kyfoosi eli yläselän luonnollinen kaari ja niskaan niskan luonnollinen kaari. Istuessasi oikein tunnet kuinka paino kulkee helposti kehon läpi istunkyhmyille, eikä niskaan ei synny jännityksen tunnetta, koska pää lepää linjassa lantion päällä. 

VAIHDA ASENTOA

Hyvä asento ja tuoli, joka tukee rangan kaaria ovat avainasemassa hyvään istumaterveyteen. Toinen asia mikä auttaa terveyden ylläpitoa kudoksissa on riittävän usein asennon vaihtaminen. Jo viiden minuutin kävely ja liikkuminen auttaa aineenvaihdunnan palautumista normaalimmalle tasolle. Moni asiantuntija suosittelee asennon vaihtamista 20-30 minuutin välein tai vähintään kerran tunnissa. Voit siis kokeilla istumisen lisäksi seisomista muutaman kerran tunnissa työpisteesi äärellä.

TRAMPOLIINI TÖIHIN

Hauskana ja todellisia terveysvaikutuksia sisälläpitävänä taukojumppana voisin suositella minitrampoliinin hankkimista työpaikalle. Se saa nesteet kiertämään ja kumoaa nopeasti istumisen aiheuttamat haitat. Lisäksi se varmasti toimii parempana mielenvirkistäjänä kuin kahvi. 

Pahimmillaan istuminen voisi siis olla verrannollinen tupakan polttoon, mutta sen aiheuttamat terveyshaitat ovat helposti korjattavissa liikkeen palauttamisella kehoon.

Essi Lahti – Koulutettu osteopaatti Hello Me Helsinki

Jos tunnet, että rankasi ei enää taivu muuhun kuin yhteen isoon kaareen istuessasi, tule moikkaamaan Hello Me osteopaatteja Essiä ja Volkania, jotka ovat erikoistuneet tukirangan terveen liikkeen palauttamiseen.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment